Batı Bengal’de ishal, boğuk belirtiler hastaneye yatışta gecikmeye neden oluyor | Kalküta Haberleri

YeFu

Global Mod
Global Mod


KOLKATA: Adenovirüs belirtileri doktorlara ve hastanelere göre, genellikle ilk başta aldatıcı veya boğuk çıkıyor, bu da hastaneye yatışın gecikmesine neden oluyor. Başta yeni doğanlar ve bebekler olmak üzere önemli sayıda çocukta bu ishal ve adenovirüs ile kolayca ilişkili olmayan ateşler. Birçoğunun burun kanaması ve kırmızı göz gibi semptomları vardı.
Doktorlar, çoğu ebeveynin, son iki hafta içinde Bengal’de 50’den fazla kişinin hayatını kaybettiği potansiyel olarak ölümcül viral saldırının semptomlarının yalnızca şiddetli bir soğuk algınlığı ve solunum sıkıntısı olduğu algısı altında olduğunu söyledi.
“İshal ve mide rahatsızlığı da adenovirüs semptomlarıdır, ancak pek çok insan bunların farkında değildir. Bu nedenle, bu çocukların ebeveynleri hemen tıbbi yardım istemezler ve bu da genellikle hastaneye yatışta gecikmeye neden olur. Bu vakalar, çocuklar sonradan geliştikçe de ciddileşir.. … bir nefes alma sorunu. Birçoğunun havalandırılması gerekiyordu” dedi çocuk doktoru Shantanu Ray. Virüsten etkilenen çocukların çoğunun en yaygın semptomları yaşadığını da sözlerine ekledi: şiddetli solunum sıkıntısı ve yüksek ateş.
Uzmanlar, herkesin adenovirüs enfeksiyonuna yakalanabileceğini, ancak bunun beş yaşın altındaki çocuklarda daha yaygın olduğunu söyledi. Altı aylıktan büyük bebekler özellikle savunmasızdır çünkü anne bağışıklıkları büyüdükçe azalmaya başlar.
Fortis gibi bazı hastaneler, semptomları ve alınması gereken önlemleri açıklayan adenovirüs hakkında bir tavsiye yayınladı. Bir çocukta nefes alma güçlüğü gelişirse derhal doktora götürülmesi gerektiğini söylüyor. Solunum sıkıntısı şiddetlenirse hastaneye yatış geciktirilmemelidir.
Fortis danışmanı çocuk doktoru Sananda Mukherjee’ye göre tedavi semptomatik olması gerektiğinden erken teşhis ve bakım çok önemlidir. “Adenovirüsün spesifik bir tedavisi yok. Bağışıklığı normal olan çocuklar iki hafta içinde iyileşebiliyor. Antiviral ilaç Çocuklar için önerilmemektedir ve tedavinin temelini oksijen tedavisi oluşturmaktadır. Ancak önemli sayıda çocuk bu kez ciddi bir hastalığa yakalandı. Antiviraller yalnızca akciğerleri, karaciğeri veya böbrekleri etkilenen çok ağır hastalar için önerilir.” dedi.
Doktorlar, bebeklerin ve daha büyük çocukların biraz farklı semptomları olabileceğini söyledi. “Bebeklerde virüs alt solunum organlarını hedefleyerek hava yollarının daralmasına ve nefes almada güçlük çekmesine neden olur. Bebekler nefes alırken hırıltılı bir ses çıkarır ve bu bir uyarı işaretidir. Bebeklerde virüsün diğer belirtileri, yüksek ateş, sürekli öksürük, uyuşukluk ve iştahsızlık” diye ekledi.
Daha büyük çocuklarda ise solunum sıkıntısı yerine öksürük ve halsizlik ile birlikte sürekli yüksek ateş olabilir.
Fortis çocuk doktoru Sumita Saha, kabul edilen çocukların çoğunda ciddi solunum güçlükleri olduğunu söyledi. “Tespit edilmesi kolay olsa da, ishal gibi diğer semptomlardan da haberdar edilmeleri gerekiyor.”