Dpi: Asya Ülkeleri Afete Hazırlık Endeksi Aracını Onaylıyor | Mangaluru Haberleri

SurahiO

Member


MANGALURU: Bir Afete Hazırlık Endeksi (DPI) alet Ulusal Teknoloji Enstitüsü Karnataka’dan (NITK) Surathkal’dan bir araştırma grubu tarafından geliştirilen, birçok Asya ülkesinde geniş kabul gördü. bu DPI yaklaşan bir felaketle yüzleşmek için her bireyin ve hanenin hazırlık düzeyini değerlendirir.
Anket tabanlı araç, yanıt verenlerin psikolojik, sosyal ve ekonomik parametreler genelinde hazırlıklılık endekslerini analiz ediyor ve bireyleri 0-14 arasında değişen endeks değerleri ile üç seviyeli bir ölçekte derecelendiriyor.
Araç, Sreevalsa tarafından geliştirilmiştir. Kolathayar, Yardımcı Doçent, İnşaat Mühendisliği Bölümü, NITK Surathkal ve araştırma grubu. Artık Hindistan, Filipinler, Endonezya, Malezya ve Bangladeş dahil olmak üzere Asya’daki birçok ülkede kabul edilmektedir.
Kolathayar, Yeni Zelanda ve İsviçre gibi ülkelerin yanı sıra birçok Asya ve Afrika ülkesinden araştırma grupları ve STK’lardan talepler aldığını söyledi. Bu ülkeler, DPI aracını kendi bölgelerinde kullanmak için izin talep ettiler.
Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında kabul edilen Sendai Afet Riskini Azaltma Çerçevesi, afete hazırlıklı olmanın önemini vurgular ve risk azaltma için beş primattan biri olarak hazırlığı vurgular. Hazırlıklı olmanın toplulukları ve bireyleri afetlere karşı daha dirençli hale getirebileceğinin altını çiziyor.
DPI aracı, Kolathayar araştırma grubu tarafından Sendai çerçevesine uygun olarak geliştirilmiştir. Araştırmanın bir parçası olarak, Hindistan’daki farklı popülasyonların hazırlık durumunu etkileyen çeşitli faktörler incelenmiştir. Bir afetin meydana gelmesinden önce ve sırasında eylemlerine dayalı olarak bireylerin ve hanelerin hazırlıklı olma durumlarını inceler.
Daha önce, Kolathayar Deprem Hindistan Deprem Teknolojisi Topluluğu (ISET), IIT Roorkee’nin himayesinde, Hindistan’da depreme hazırlık durumunu değerlendirmek için Hazırlık Endeksi (ERI) aracı. Hindistan’daki deprem tehlikeleri hakkında bilgi yaymak ve bireysel hazırlık düzeylerinin kendi kendine değerlendirilmesi için projenin bir parçası olarak BhookampRaksha adlı bir mobil uygulama geliştirildi.