İnatçı Öksürük Kalküta’yı Düşürdü, Aqi ‘Çok Kötü’ Oldu | Kalküta Haberleri

YeFu

Global Mod
Global Mod
KOLKATA: Kalküta’da virüs kaynaklı ateşten muzdarip yüzlerce kişi inatçı bir hastalığa sahip üst sürekli öksürüğe neden olan solunum yolu enfeksiyonu. Ateş düştükten çok sonra, genellikle haftalarca sürer ve en çok KOAH ve astım hastaları acı çeker. Doktorlar, bu hastalara yine çabuk etki etmeyen antibiyotikler vermek zorunda kaldıklarını söylüyorlar.
Ateş ve öksürük şikayeti olan 65 yaşındaki Lake Town sakini, bu hafta astım krizinin ardından öldü. “Benzer semptomları olan onun gibi düzinelerce insan var. Hava yollarının iltihaplanması astıma ve oksijen akışının azalmasına neden olarak kalp krizlerine neden oldu. CMRI Hastanesi Göğüs Hastalıkları Direktörü Raja Dhar, “Virüs enfeksiyonu ve kirliliğin her ikisi de bundan sorumlu” dedi.
Çevreciler, hava kalitesindeki ani bir bozulmanın sebeplerden biri olabileceğini söylüyor. PM2.5 gibi partikül madde, günün büyük bir bölümünde atmosferde düşük seviyede asılı kalır ve bina sakinlerini ortam havasındaki endişe verici seviyedeki kirleticilere maruz bırakır. Fort Willaim ve Rabindra Sarobar’daki hava izleme istasyonları dışında, şehrin diğer tüm noktalarındaki cihazlar, hava kalitesi endeksinin (AKı) Çarşamba günü “çok zayıf” (AQI: 301-400) üst tarafına eğildi.

hava kalitesi


Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından yapılan bir araştırma, AQI “çok kötü” hale gelirse, solunum yolu hastalığına uzun süreli maruz kalmanın kaçınılmaz olduğunu buldu. Uzmanlar, bu gibi durumlarda insanlara dışarı çıkarken aşırı önlemler almaları ve N95 maskeleri takmaları tavsiye edildi. İsviçre Lozan’daki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde çevre bilimcisi olan Arindam Roy, Bengal’deki yüksek ölüm oranından PM2.5’in sorumlu olduğunu söyledi.
Fortis dahiliye danışmanı Joydeep Ghosh’a göre, şiddetli öksürüğün eşlik ettiği ateş, bugüne kadarki en yaygın semptom olmuştur. “Ateş yerine, gitmeyi reddeden ve bizi antibiyotik reçete etmeye zorlayan öksürüktür. Covid tespit edilmemiş olsa da semptomlar ona yakın” dedi.
Hastanelerdeki hastalarda birden fazla grip türü teşhis edildi. Gergedan virüsü dışında insan metapnömovirüsü ve adenovirüste de patlama yaşandığını söyleyen doktorlar, test yapılmadan virüs tespit etmenin zor olduğuna dikkat çekti. Çok az hasta viral enfeksiyonlar için test edilir. “Son iki haftadır hastanemizde hiç kimsenin Kovid testi pozitif çıkmamasına rağmen bu kez semptomlar genellikle Kovid’e yakındı. Bazı çocuklarda Covid’e benzer semptomlar gösteren bir adenovirüs tespit ediliyor. Bazı durumlarda akciğerleri işgal eder ve ciddileşebilir. Peerless Hastanesi’nden mikrobiyolog Bhaskar Narayan Chowdhury, “Diğerlerinin çoğu, dört ila beş gündür ateşe neden olan gergedan ve grip türlerinden etkilendi” diyor.
Bir üst solunum yolu enfeksiyonuna, gergedan virüsü ve grip virüsünün varyantları neden olabilir. Uzmanlar, sıcaklık dalgalanmalarının virüslerin çoğalmasına yardımcı olduğunu söyledi. RN Tagore Uluslararası Kardiyak Bilimler Enstitüsü’nde bir yoğun bakım uzmanı olan Sauren Panja, “Ayrım gözetmeyen antibiyotik kullanımı ateşten sonra gevşekliğe yol açıyor” dedi. Hastada bakteriyel bir enfeksiyon olmadıkça antibiyotiklere gerek olmadığını da sözlerine ekledi. Dahiliye danışmanı Arindam Biswas kabul etti. Parasetamol ve antialerjik ilaçlar kullanılmalı” dedi.