İnsanlar kendi sarımsaklarını hasat ettiklerinde daha uzun süre dayanır. Askıya alınmış doğal olarak olgunlaşacaktır

YeFu

Global Mod
Global Mod
Oradan insanlar çubukları alıp kiralık bir kutuya koyuyorlar. “Kimseyi satırlardan tek tek almaya zorlamıyoruz, herkes beğendiği parçaları seçiyor. Bazıları daha küçük olanları tercih ediyor, bazıları daha büyük olanları tercih ediyor” diye açıklıyor çiftçi Josef Čapek. Kutu daha sonra tartılır, insanlar “mandalları” kendi konteynerlerine taşır, öder ve onunla birlikte eve gidebilirler.


Örneğin, başladıktan sonraki üçüncü gün olan 3 Temmuz’da kendini toplamaya gelen Štěpánka Mezerová gibi. Sadece kendisi için değil, geniş ailesi için de sarımsak aldı. “Bizim şartlarımızda yetişen yerel bir malzeme olması hoşuma gitti. Bende de biraz var burada, yakın bir köyde yaşıyorum. Ayrıca bunu, kendi fikirleri olan ve daha sonra bu fikir için çok zaman ve çaba harcayan çiftlikteki insanlara bir destek olarak görüyorum” dedi.


Yaylalardan bir ürün olması, Ledče nad Sázavou’dan Fingerov ailesi tarafından da takdir edilmektedir. “Bir apartmanda yaşıyoruz, bu yüzden kendi sarımsağımızı yetiştiremiyoruz. Ve bu da yerel, buraya Çin’den getirilmedi. Aile üyeleri, kendi kendine toplama olasılığını kesinlikle memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Onlar için amaç, depolamak için yaklaşık dört kilo sarımsak toplamaktı.


Kendi kendine hasatın ana avantajlarından biri, elle hasat edilen sarımsağın uzun süre dayanabilmesidir. Aynı durum, kendi hasadı Josef Čapek’in yaz sonunda müşterilere sunmayı planladığı soğanlar için de geçerli.


Kalite her vuruşla işaretlenir



Ona göre elle hasat çok daha nazik. “Mekanize olan söz konusu olduğunda, her soğan, sarımsak ve hatta patates çok fazla darbe alır – taşıma araçlarına, alıcı sepete düşerek, ardından temizlik, depolama sırasında ve ardından yine kasalardan ayırma hatlarına boşaltılırken. , nakliye sırasında… Böyle her sabah kaliteyi açıkça etkiler” diye açıklıyor çiftçi.


“Kendi kendine hasat edilen” sarımsağın fiyatı marketlere göre daha düşük ama ürünün raf ömrü dikkate alındığında aradaki fark daha da belirginleşiyor. “Bir mağazadan, belki de indirimli bir fiyata sarımsak alırsanız ve sonra dayanmayacağı için yarısını çöpe atarsanız, oldukça pahalı hale gelir” diyor. 2005 yılından bu yana, yani kuruluşundan bu yana Kolín bölgesindeki diğer çiftlik.


Ancak bu popüler Çek mahsulünün evde uzun süre dayanabilmesi için iyi bir depolamaya dikkat etmek gerekiyor. Čapek, “Sarımsağı bütün olarak, kabuğuyla birlikte toplar, bağlar ve asarsanız, kendi kendine güzelce gerilir, doğal olarak olgunlaşır” diye anlatıyor.


Yani temizlik, hatta yıkama ve gereksiz elleçleme yok. Daha sonra havadar bir yerde, doğrudan bir hava akımında asmak uygundur – hava akışı sarımsak için iyidir. Kuruduktan sonra, sadece kuru bir yerde saklayın.


Sertifikalı bir oran satın almak öder



Ve sonucun iyi bir hasat olması için sarımsak nasıl yetiştirilir? Deneyimli bir çiftçiye göre, temel, uygun bir arsa ve yüksek kaliteli ekimdir.


“Tanınmış, sertifikalı bir tohum almaya kesinlikle değer. Hastalık ve zararlılara karşı test edilir. Yetiştirici, “Birisi bir mağazadan veya bir yerden satın alınan sıradan yenilebilir sarımsak ekerse, bunun enfekte olup olmadığını veya bir tür hastalık taşıyıp taşımadığını bilemez” diye uyarıyor. Karanfiller toprağa tek tek konulduğu için önce çubukların ayrıştırılması gerekir.


Toprak dokuz derecenin altında olduğunda ekim mümkündür. “Bizim koşullarımızda, kabaca Ekim sonu ile Kasım başı arasında, ancak bazı insanlar dondan önce bahis oynamazlar. Her halükarda toprak soğuk olmalı” diye belirtiyor Čapek.


İlkbaharda o zaman tarlayı veya yatağı yabancı otlardan terk etmemek ve bu durumu mümkün olduğunca korumak önemlidir. Sarımsak oldukça ince bir tabakaya sahiptir ve fazla yer kaplamaz, bu nedenle yeterli ışık ve alan sayesinde yabani otlar büyüme eğilimindedir.


Daha yatmadan hasat edilir



Mahsulün büyümeye iyi bir başlangıç yapabilmesi için gübreleme de uygundur; kuraklık durumunda, özellikle bastonların oluştuğu zamanda, yani mayıs sonu ve haziran aylarında da sulama.


“Neyse ki sarımsak, hastalıklar nedeniyle kimyasal müstahzarların püskürtülmesi gereken mahsullerden biri değil. Bakteri ve mantarlara dayalı biyolojik fungisitler kullanıyoruz ve şimdiye kadar bu, onu iyi durumda tutmamız için yeterli,” diye açıklıyor çiftçi.


Sarımsak Temmuz başında hasat edilir. Čapek, “Uyanmamalı, hasat için çok geç oldu” diyor.


Kendi kendine hasat artık sadece Pelhřimov bölgesinde değil, aynı zamanda mekanize hasat ve toptan satış için sarımsağın da yetiştirildiği Kolín bölgesindeki bir çiftlikte tüm hızıyla devam ediyor. Kejžlica’da Čapek sadece daha küçük bir alana sahiptir – Germidour ve Therador çeşitlerinin sarımsakları yaklaşık 0,6 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.


“İlk yıl için çalışıyoruz, bu yüzden önce yeterli ilgi olup olmayacağını bilmemiz gerekiyor. Ancak ideal olarak devam etmek istiyoruz” diye ekliyor yetiştirici ve şimdiye kadar insanlardan gelen geri bildirimlerin olumlu olduğunu da sözlerine ekledi.



Yaz sonunda tarla soğana ait olacak


Josef Čapek, geçen yıl Kolín bölgesindeki çiftliğinde kendi kendine soğan hasadı yapmayı denedi ve mahsul ve hasat yöntemi insanlarda başarılı olduğu için, şimdi sarımsak yaptığı gibi bu yıl da soğanları ilgili taraflara sunacak. Kejžlica’da. Burada amfora çeşidinden yarım hektar sarı soğan, yani depolamaya uygun geç bir çeşit hazırlanır. Ağustos ve Eylül aylarının başında satışa sunulacak.

Çiftçi, “Geçen yıl soğanlar mağazalarda yaklaşık yirmi krona mal oluyordu, biz onları Kolín’de on krona almıştık,” diye anımsıyordu çiftçi. Bu yıl için fiyatları henüz belirlemedi, ancak ona göre şu anda piyasalarda saçma sapan yüksek – etkinlik dışında soğan neredeyse 50 krona satılıyor.

“Fiyatı aşağı çeken perakende zincirlerinden kaynaklandı ve çiftçilere soğan yetiştirmeleri için ödeme yapmayı bıraktı.” Birçoğu bıraktı. Ve o zaman Almanya veya Hollanda’da üretilmemesi yeterli oluyor ve hemen bir kıtlık oluyor ve inanılmaz para karşılığında dünyanın diğer ucundan taşınmaları gerekiyor” diye açıklıyor Čapek.

Ona göre, mahsul artık esas olarak Yeni Zelanda’dan Çek Cumhuriyeti’ne gidiyor. Aynı zamanda memlekette yetiştirilmesi için uygun şartlar mevcuttur. Ve sarımsakta olduğu gibi kendi kendine hasat yoluyla hasat yaparken, yumru köklerin zarar görme riski minimumdur ve bu da daha uzun bir raf ömrünü garanti eder.

“İnsanlar şimdiden kendi kendine soğan toplama hakkında bize çok şey soruyor. Çiftçi Josef Čapek, “Geçen yıl burada Kolín’de hasat ettikleri ürünü, şimdiye kadar temelde bozulmadan kullandılar” dedi.