Kaç yılda GM olunur ?

Emir

New member
Kaç Yılda GM Olunur? Geleceğe Yolculuk Başlasın!

Herkese merhaba! Şöyle bir düşünsenize: Hepimizin içinde gizli gizli “Acaba ben de bir gün Genel Müdür olur muyum?” diye soran küçük bir ses yok mu? İşte bu yazı, tam da o meraklı ruhlara hitap ediyor. Gelin hep birlikte “Kaç yılda GM olunur?” sorusunu biraz stratejiyle, biraz da hayal gücüyle harmanlayalım. Hem erkeklerin mantıksal hesaplarını hem de kadınların insan odaklı vizyonlarını tartışmaya açalım. Çünkü sonuçta iş hayatında gelecek sadece bireysel stratejiyle değil, toplumsal dokunuşlarla da şekilleniyor.

Klasik Cevap: 10-15 Yıl mı?

Bugüne kadar iş dünyasında karşımıza çıkan en yaygın cevap şu oldu: “Genel Müdürlük koltuğu ortalama 10-15 yıllık bir kariyer yolculuğuyla gelir.” Mezun olur, çalışmaya başlarsın, biraz deneyim toplar, birkaç sektörel atlama yapar ve sonra belki yönetim basamaklarını çıkarsın. Ama gelecek böyle mi olacak? Şirketlerin değişen dinamikleriyle birlikte bu süre kısalacak mı, yoksa daha da mı uzayacak?

Erkekler: Stratejik Zihinlerle Hesaplamalar

Bir erkek gözüyle bakarsak, bu sorunun cevabı “strateji, doğru hamle ve hızlı yükseliş”tir. Erkekler genelde “X şirkette beş yıl, sonra bir terfi, sonra başka şirkete transfer…” şeklinde net bir kariyer planı çizer. Onlara göre GM olmak biraz satranç gibidir: Hangi hamleyi ne zaman yaparsan, oyunu kazanırsın.

Gelecekte bu daha da hızlanabilir. Yapay zekâ destekli kariyer planlama araçları, “Sizin profilinize göre 7 yıl sonra GM olabilirsiniz” diye bildirim göndermeye başlarsa şaşırır mıyız? Erkeklerin stratejik tarafı böyle teknolojileri benimseyip kendilerine yol haritası çıkarmakta bir adım önde olabilir.

Kadınlar: İnsan ve Toplum Odaklı Öngörüler

Kadınlar için GM olmak sadece bir “koltuğa oturma” hikâyesi değil. Onlar daha çok “Bu pozisyonda topluma nasıl bir fayda sağlarım?” sorusunu gündeme getiriyor. Kadınların geleceğe dair tahminleri; şirketlerin çeşitlilik politikaları, toplumsal eşitlik ve insan merkezli liderlik üzerinden şekilleniyor.

Belki de gelecekte GM olmanın süresi, toplumsal değişimlere bağlı olacak. Kadın liderler daha fazla desteklendiğinde, kariyer basamakları daha hızlı çıkılabilecek. Örneğin, “Kadınlar için mentorluk programları” ya da “eşit terfi sistemleri” yaygınlaştığında 8-10 yılda GM olmak hayal değil, gerçek olabilir.

Gelecek Senaryoları: Daha Hızlı mı, Daha Zor mu?

Peki ya 2035 yılında nasıl olacak?

- Şirketler daha çevik oldukça, genç yöneticiler 5-7 yılda GM koltuğuna oturabilir mi?

- Yoksa rekabet arttıkça “Deneyim olmazsa olmaz” diyerek süreyi 20 yıla çıkaracaklar mı?

- Yapay zekâ ve otomasyon, liderlerin daha çok vizyon ve insan yönetimi üzerine yoğunlaşmasına neden olursa, kimler avantajlı çıkacak?

Belki de geleceğin GM’leri sadece “iş bitirici” değil, aynı zamanda “ilham verici” insanlar olacak. Bu da kariyer süresinin sadece kişisel performansla değil, aynı zamanda insan ilişkilerinde yaratılan etkiyle ölçülmesini sağlayacak.

Forum Sorusu: Kaç Yılda GM Olunur Sizce?

Şimdi forum ruhunu ateşleyelim: Sizce gelecekte GM olmak için kaç yıl çalışmak gerekecek? Erkekler belki “Matematiksel olarak en iyi ihtimal 8 yıl” diyecek, kadınlar ise “Toplumsal şartlar iyileşirse 6 yılda bile olabilir” diye iddia edecek.

Mesela sizce hangi daha belirleyici olacak:

- Doğru yerde doğru bağlantılara sahip olmak mı?

- Yoksa topluma fayda sağlayan projelere liderlik yapmak mı?

Hayal Gücüyle Biraz Abartalım

Geleceği biraz da mizahla hayal edelim:

- 2050 yılında LinkedIn profiline “3 yılda GM oldum” yazan gençleri mi göreceğiz?

- Yoksa “Hâlâ sıradayım, 22. yılımda GM yardımcılığına terfi ettim” diye sitem edenleri mi?

- Belki de ileride GM olmak için klasik yolları değil, yapay zekâya “beni yönetici yap” diye komut vermemiz yeterli olacak.

Sonuç: Gelecek Belirsiz, Tartışma Sonsuz

Kaç yılda GM olunacağı sorusu aslında tek bir cevabı olmayan, ama herkesin merakla tartıştığı bir konu. Kimi için 7 yıl, kimi için 15 yıl, kimi içinse bir ömür bile yetmeyebilir. Erkeklerin stratejik, kadınların empatik bakış açıları bu tartışmayı daha da zenginleştiriyor.

Belki de asıl soru şudur: GM olmak için yılları saymak yerine, o yolculukta kimlere dokunduğumuz, hangi izleri bıraktığımız daha önemli değil mi?

Şimdi sözü size bırakıyorum: Sizce gelecekte GM olmak hızlanacak mı, yoksa daha da zorlaşacak mı? Forumun enerjisiyle bu soruyu birlikte tartışalım!