Kalküta’daki doktorlar tiroid kanserini, türünü ve doğasını saptamak için non-invaziv test geliştirdi | Kalküta Haberleri

YeFu

Global Mod
Global Mod


KOLKATA: Devlet tarafından yönetilen Mezuniyet Sonrası Tıp Eğitimi ve Araştırma Enstitüsü’nden (IPGMER) bir doktor ekibi, bir tiroid tümörünün habis mi yoksa selim mi olduğunu tespit edebilen invazif olmayan bir teşhis testi geliştirdi. Ayrıca kanserin alt tipini de ortaya çıkarabilir.
‘Diferansiye tiroid neoplazmında plazma hücresiz nükleik asitlerde sürücü mutasyonunun saptanması’ başlıklı çalışma, Avrupa Endokrinoloji Dergisi’nde yayınlandı. IPGMER’in endokrinoloji bölümü tarafından yapıldı.
Araştırmaları için doktorlar, hücresiz DNA’nın kan plazmasından izole edildiği bir tür sıvı biyopsi kullandılar. Hücresiz DNA’nın konsantrasyonu veya hacmi daha sonra tümörün habis mi yoksa selim mi olduğunu belirledi. Ek olarak, test malignitenin yavaş mı yoksa agresif mi olduğunu değerlendirdi. Bu tespit yöntemi şimdiye kadar sadece akciğer kanseri için onaylanmıştır.
Günümüzde tiroid fonksiyon testi, USG ve USG eşliğinde ince iğne aspirasyon sitolojisi (İİAS) tiroid tümörlerini değerlendirmek için kullanılan standart yöntemlerdir. Uzmanlar, bu testlerin bazen kesin olmayan veya belirsiz sonuçlar verdiğini söylüyor. Bu gibi durumlarda, Batı ülkelerindeki yaygın uygulama, maliyeti kit başına yaklaşık 1,5 lakh Rs olan bir genetik teste gitmektir.
tespit etmek için IPGMER doktorları tarafından geliştirilen bir test tiroid kanseri özellikle belirsiz tümörlerde potansiyel bir non-invaziv, ameliyat öncesi teşhis aracı olabilir ve ayrıca rezidüel tümörleri ve olası nüksleri tespit etmeye yardımcı olabilir.
“Plazmada dolaşan hücresiz nükleik asitlerin likit biyopsisini kullanarak, tiroid nodüllerinin ameliyat öncesi teşhisi için yararlı bir belirteç olarak hizmet edebilecek ve hastaların daha sonraki yönetimi ve takibi için karar vermeye yardımcı olabilecek bilinen sürücü mutasyonlarını tespit edebildik.” Doktor Sumita Dutta, Soham Tarafdar, Pradip Mukhopadhyay ve Nitai P Bhattacharya’nın da yer aldığı araştırma ekibinin bir parçası olan endokrinoloji profesörü Sujoy Ghosh dedi.
Çalışma için ekip, hastanede tiroid nodülleri nedeniyle tıbbi bakım alan 223 hastayı işe aldı. 154 hastada tümörler malign saptanırken, 69 hastada diferansiye tiroid kanseri saptandı. Ekip, 69 kanser vakasının 55’inde (malign tümörlerin yaklaşık %80’i) sürücü mutasyonunu (kansere neden olan hücreler) tespit edebildi. Ayrıca doktorlar, ekibin “8 genlik bir panel” kullanarak kanser alt tiplerini tahmin edebildiğini söyledi.