Karnataka’nın Netravati Nehri’ndeki kirlilik kafes balıkçılığını tehdit edebilir | Mangaluru Haberleri

SurahiO

Member


MANGALURU: Blera D’Souza, nehrin kıyısındaki kafeslerde pompano ve midye yetiştiriyor. Netravati Nehri Ullal Hoige yakınlarında, muson mevsiminde lakh rupi harcayarak ve iyi getiriler bekleyerek, ancak nehrin şüphelenilen kirliliği nedeniyle, son günlerde kafeslerdeki tüm balıklar telef olduğu için hayalleri paramparça oldu.
“İki yıl önce bir Mudra kredisinden yararlanarak kafes balıkçılığına başladım ve kafes, ağ, fıçı, yavru balık ve midye satın almak için yaklaşık 12 lakh yatırım yaptım. Son günlerde, pompano ve midyeden sonra neredeyse 5 lakh kaybettim. D’Souza, “Büyürken ölmeye başladım. Kayıp, bakım maliyetlerini ve balık çiftliğinde kullanılan yemleri de içeriyor” dedi.
Goa’dan balıklara yiyecek almak için binlerce rupi harcadı.
“Derin deniz balıkçılığına izin verilmediği için balıkları pazarlamak için doğru zaman olduğu için sadece muson mevsimi başladığında balık hasadı yapıyoruz. Pompano kg başına 350 Rs ile 400 Rs arasında bir şey getiriyor. Aynı şekilde midye için de talep var. Mangaluru’da pazar, ancak bu sezon kafesimde hasat edecek hiçbir şeyim yok” diye şikayet etti.
D’Souza, Balıkçılık Departmanına içinde bulunduğu kötü durumu çoktan bildirdi ve yardım istedi.
“Buradaki Balıkçılık Fakültesi’nden bir uzman ekip gelip numune aldı. Hatta balık üretimini artırmak için levrek yavruları sipariş etmiştim. Ancak pompano ve midyelerin toplu telef olması nedeniyle siparişimi iptal ettim. Yakın bölgelerde çok sayıda balıkçı, marwai (kabuklu deniz ürünleri) de nehirde ölü bulundu. Balığın ölüm sebebinin ne olduğu hakkında hiçbir fikrimiz yok, ancak bulaşma olasılığı göz ardı edilemez” dedi.
Balıkçılık departmanı müdür yardımcısı Dilip Kumar, departmanın analiz için numune toplamak üzere Su Ürünleri Koleji’nden yardım istediğini söyledi.
“Balıkçılık Koleji’nden laboratuvar raporunu aldıktan sonra Çevre Departmanına ve Karnataka Eyaleti Kirlilik Kontrol Kuruluna yazacağız. Geçmişte bölgede böyle bir aksilikle karşılaşmadık. Toplanan numunelerle ilgili yalnızca bir laboratuvar raporu var. Bölgeden gelenler gerçek sebebi ortaya çıkarabilir. Kredi kullanarak su ürünlerine yüklü miktarda para yatıran Blera D’Souza’dan detayları topladık” dedi.