KPSS soru dağılımı kaç soru ?

Aylin

New member
KPSS Soru Dağılımı Kaç Soru? Bir Hikâyenin İçinden Yanıt

Selam dostlar, bu yazıda sizlere kuru bir bilgi aktarmak yerine, biraz daha farklı bir yoldan gideceğim. Çünkü KPSS’nin soru dağılımı sadece tablo ve sayılarla değil, o tabloya hazırlanan insanların hikâyeleriyle anlam kazanıyor. Gelin, bu konuyu bir hikâye üzerinden keşfedelim.

---

Hazırlık Günlerinin Başlangıcı

Bir şehir kütüphanesinde, aynı masada tesadüfen yan yana düşen üç kişi vardı: Ali, Elif ve Murat. Üçü de KPSS’ye hazırlanıyordu ama sınava bakış açıları bambaşkaydı.

Ali, sayısal zekâsıyla öne çıkan, çözüm odaklı bir karakterdi. Elif ise insan ilişkilerine değer veren, empatisi yüksek, duygusal yönüyle çevresine güven aşılayan biriydi. Murat ise tam bir stratejistti; plan yapmadan adım atmaz, hangi testten kaç soru geldiğini ince ince analiz ederdi.

Bir gün kütüphanede soru dağılımını tartışmaya başladılar. İşte hikâye burada sınavın matematiğiyle hayatın duygusal yönünün birleştiği noktaya dönüştü.

---

Genel Yetenek – Genel Kültür Üzerine Sohbet

Murat söze girdi:

“Arkadaşlar, KPSS lisans sınavında toplam 120 soru var. Bunun 60’ı Genel Yetenek, 60’ı Genel Kültür. Genel Yetenek’in içinde 30 Türkçe, 30 Matematik var. Genel Kültür’deyse 27 Tarih, 18 Coğrafya, 9 Vatandaşlık ve 6 da güncel bilgiler.”

Ali hemen atladı:

“Demek ki stratejiyi buradan kuracağız. Ben matematikte iyiyim, o zaman Türkçe’de biraz eksiğim olsa bile açabilirim. Demek ki benim için en kritik ders Matematik.”

Elif gülümsedi:

“Ben de tarih ve coğrafyayı seviyorum. Ama güncel olayları takip etmek de çok hoşuma gidiyor. Hani bazen diyoruz ya, ‘Kadınlar daha çok toplumsal olaylara duyarlı olur’, işte bende de o yön ağır basıyor. Haberleri izlemeyi, kültürel gelişmeleri takip etmeyi sınava hazırlığın bir parçası gibi görüyorum.”

---

Çözüm Odaklı Erkek – Empatik Kadın

Ali, masaya önüne aldığı deneme sonuçlarını koydu:

“Benim için iş net: hangi bölümden kaç net yaparsam atanırım, bunu bilmem lazım. Matematikten 25 net yaparım, Türkçe’den 20, gerisini tarihle toparlarım.”

Elif ise farklı bir bakış sundu:

“Benim için sadece kaç net yaptığım değil, nasıl çalıştığım da önemli. Mesela birlikte ders çalıştığımızda daha verimli oluyorum. Not paylaşmak, birbirimize moral vermek, sınav sürecini yalnız hissetmemek bana güç veriyor.”

Burada masada aslında toplumsal cinsiyetin bakış açılarını görebiliyordunuz. Erkeklerin sonuç odaklı hesapları, kadınların ise ilişkisel ve empatik yaklaşımı. KPSS’nin katı rakamları bile bu farklı tarzların içinde yeniden şekilleniyordu.

---

Alan Bilgisi ve Eğitim Bilimleri Tartışması

Murat söze girdi:

“Unutmayın, eğer öğretmenlik düşünüyorsanız iş sadece bu 120 soruyla bitmiyor. KPSS Eğitim Bilimleri’nde 80 soru var. Ayrıca alan bilgisi sınavına girenler için 50 + 50 olmak üzere 100 soru daha geliyor.”

Ali hemen defterine not aldı:

“Demek ki öğretmenlik için toplamda 300 soruya yakın bir yük var. O zaman stratejiyi yeniden kurmalıyım.”

Elif ise başka bir yerden baktı:

“Bence bu sadece sayı değil. Eğitim Bilimleri derslerini çözerken öğrendiklerimi, ileride öğrencilerime nasıl yaklaşacağımı hayal ederek yapıyorum. Yani sınav soruları birer formalite değil, gelecekteki mesleğimin provası gibi geliyor.”

---

Kütüphanede Küçük Bir Kriz

Bir gün birlikte deneme sınavına girdiler. Ali matematikte çok hızlı çözdü ama tarih kısmında takıldı. Elif, tarih ve coğrafyayı akıcı geçti ama matematikte zorlandı. Murat ise her şeyi belli bir sırayla yaptı, süreyi mükemmel yönetti.

Deneme sonrası Ali homurdandı:

“Keşke bütün sınav matematikten oluşsa, o zaman ben şimdi atanmıştım.”

Elif gülerek yanıtladı:

“Ben de keşke tarih ve güncel bilgilerden ibaret olsaydı diyorum. Ama işte sınavın güzelliği burada; herkese eşit bir denge sunuyor.”

Murat ise soğukkanlılığını koruyarak:

“Aslında bu dağılım sistemli düşünmeye itiyor. Farklı alanlardan gelen adayların dengelenmesini sağlıyor.”

---

Forumdaki Tartışma Noktası

Sevgili forum üyeleri, işte bu hikâyede gördüğünüz gibi, KPSS soru dağılımı sadece “kaç soru var?” sorusuyla sınırlı değil. Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik yaklaşımlarıyla, kadınların empatik ve toplumsal bağları önemseyen bakış açıları bu tabloya farklı bir derinlik katıyor.

Sizce bu soru dağılımı adil mi? Matematik ve Türkçe’ye verilen ağırlık yeterli mi? Tarih, coğrafya ya da güncel bilgiler bölümünün oranı sizce artırılmalı mı?

---

Sonuç: Rakamların Arkasındaki İnsan Hikâyeleri

Evet, resmi cevap basit: KPSS Lisans sınavı 120 sorudan oluşuyor, ayrıca Eğitim Bilimleri’nde 80, Alan Bilgisi’nde ise 100 soru daha var. Ama asıl mesele, bu soruların adayların hayatında nasıl bir anlam kazandığı.

Ali’nin çözüm odaklı tavrı, Elif’in empatik yaklaşımı, Murat’ın stratejik planları… Bunlar aslında sınav sürecinde hepimizin farklı bakış açılarını temsil ediyor. KPSS soru dağılımı, yalnızca bir tablo değil; aynı zamanda yüzbinlerce insanın hayalleri, stratejileri ve duygularının bir yansıması.

Şimdi top sizde: Bu tabloya siz nasıl bakıyorsunuz? Sınavın soru dağılımı sizin karakterinizle nasıl örtüşüyor?