KOLKATA: Araç LPG fiyatlarında yapılan indirime rağmen, akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle oranlarını yükselten araç operatörleri, fiyat incelemesi için başvuruda bulunmadı.
Geçen Haziran ayında otomobil fiyatlarının sert bir şekilde artması nedeniyle, LPG (otogaz) fiyatları litre başına 16,6 Rs düşürüldü. Ayrıca otobüs taşımacılığındaki keskin düşüşün ardından otomobiller artık daha fazla yolcuya hizmet ediyor.
Zamanları görüntüle
Bu haksızlık. Akaryakıt fiyatları düşerken taşıtlar neden daha fazla ödemeye devam etsin? Sürücüler, bu sektördeki herhangi bir düzenlemenin tamamen yokluğundan yararlanırlar.
Geçen yıl haziran ayında, otomobil operatörleri otogaz fiyatlarındaki artışı gerekçe göstererek tüm güzergahlarda tarifeyi artırdığında, otomobil LPG fiyatı litre başına 73,7 Rs idi. Ancak ücret, bacak başına 3-5 Rs arttı. Ancak o zamandan beri otogaz fiyatları düşmeye başladı ve en büyük düşüş, fiyatın litre başına 9,1 Rs düşürüldüğü Ağustos ayında gerçekleşti.
“Benzin fiyatındaki önemli düşüşe rağmen hala yüksek bir araba ücreti ödüyoruz. Araba operatörleriyle tartışmanın bir anlamı yok. Öyle garip bir açıklama yapacaklar ki, sorunuzun doğruluğundan şüphe etmeye başlayacaksınız. Behala’dan Baghajatin’e her gün seyahat eden bir sigorta acentesi olan Anil Sinha, “Ulaştırma sekreterine şikayette bulundum ancak bir yanıt almadım” dedi. “Ücreti düşürmeyi unutun, gün batımından sonra ücret rutin olarak bacak başına 5-10 Rs artırılır. Ayrıca, araç operatörleri yolları kesiyor. New Alipore’daki evime gitmek için bir araba bulmak benim için günlük bir zorluk,” dedi. Vinita AgarvalTriangular Park yakınlarında küçük bir lokanta işleten.
Dakshin Kalküta Otomobil Çalışanları Refah Derneği üyesi Dipankar Sandhukhan, “Bana fiyatı artışın ardından düşen bir makale söyleyin. LPG fiyatı dinamiktir. LPG fiyatının yakın zamanda yükselmeyeceğinin garantisi yok. İstesek bile, oranı öylece revize edemeyiz.” Sandhukhan birçok otomobil operatörünün Covid’in neden olduğu kilitlenme sırasında geçim kaynaklarını kaybettiğini ve içine girdikleri borçtan henüz kurtulamadıklarını da sözlerine ekledi.
Pandemiden önce, araba Behala’dan Rashbehari 16 Rs idi. Pandemiden sonra oran 20 Rs’ye yükseldi. Haziran ayında oran daha da yükselerek 25 Rs’ye çıktı.
“Akşam 5’ten sonra ücret 5 Rs, bazen 10 Rs daha artıyor. Otobüsler giderek daha sık yoldan çıktıkça, arabalarla seyahat etmekten başka seçeneğimiz yok,” diyor bir Mominpore sakini olan ve arabalara bağımlı olan Arindam Ganguly. Park Circus’taki ofisine gidip.