Öğretmen, İkiz Zirveleri büyütmek için kitlesel fonlamaya yöneliyor | Kalküta Haberleri

YeFu

Global Mod
Global Mod


KOLKATA: Annapurna Dağı ve Makalu Dağı’na ek oksijen desteği olmadan tırmanmaya çalışan Chandernagorelu kadın Piyali Başak, şimdi masrafları karşılamak için kitlesel fonlama kaynağı kullanıyor. Başarılı olduğunda, ek oksijen olmadan 8.000 metrelik altı zirveye tırmanma onuruna sahip olacak.
İki zirveye tırmanmak 31 lakh Rs’den fazlasını gerektirirken, Başak şu ana kadar sadece Rs 2 lakh’ı yönetebildi. Bir devlet okulunda matematik öğretmeni olan Başak, önümüzdeki altı gün içinde miktarı artırmayı dört gözle bekliyor. “Annapurna Dağı’na ve Makalu’ya arka arkaya oksijen takviyesi olmadan tırmanmak duyulmamış bir şey. Annapurna çok tehlikeli bir zirve olduğu için insanlar buna intihar bile dediler. Ama kendimi yeniden kanıtlamam gerekiyordu. Bu, kadınların gücünün kutlanmasına benim katkımdır” dedi Başak.
Matematik öğretmeni biraz para biriktirmişti ama her kuruşu geçen yıl Everest Dağı ve Lhotse Dağı’na yaptığı gezi için harcanmıştı. Başak, parasızlık nedeniyle sefer planını bile ertelemek zorunda kaldı. “Kurumsal sponsorlardan para toplamaya çalışıyorum ama ne yazık ki onlardan henüz olumlu bir yanıt almadım” dedi.
Makalu Dağı’na tırmanmak daha fazla teknik uzmanlık gerektirirken, Annapurna Dağı dik yokuşları, çığ eğilimli bölgeleri ve öngörülemeyen hava koşulları nedeniyle en ölümcül zirvelerden biri olarak kabul edilir. Nepal’de bulunan sorunlu bölge, kamp II’den sonra dağcılar Annapurna’dan sırt benzeri bir rotaya ulaştıklarında başlar.
Çok kırılgan olan büyük bir sarkan buzul var. Bu buzulun bazı bölümleri neredeyse her gün kırılarak çığ oluşmasına neden oluyor. Dağcıların ölüm oranı %33 civarındadır ve bu da dağı bu kadar tehlikeli yapan şeydir.