Pyšolec kalesinin kalıntılarındaki kuyu restore edildi, şimdi sıra kulede

YeFu

Global Mod
Global Mod
“Birkaç yıl önce Bystřick Anıtlarını Koruma Derneği sayesinde ortaya çıkarılan sarnıcın tadilatına geçen yıl başlandı. Bu yıl çalışmalar ağırlıklı olarak çevredeki alanların asfaltlanması üzerine yapıldı” diye anlatıyor Vír belediye başkanı Ladislav Stalmach.


Harabe artık Vír köyüne ait; sonuçta bu köy uzun yıllardır anıt için çabalıyor. Vírs, binayı topraklarının bir kısmı için Çek Cumhuriyeti Ormanları ile takas ettikten ve devlete ait kuruluşa onbinlerce kron ödedikten sonra 2021 yılında hak sahibi oldu.


Uzmanlar şu anda kulenin statik araştırmasıyla meşgul. Köy yönetimi, diğer şeylerin yanı sıra, taşların düşme riski nedeniyle, köyün durumu hakkında biraz endişeli. “Duvar işçiliğinde nispeten büyük bir çatlak var, topuğu da hasar görmüş” diyen belediye başkanı, bu nedenle baskın özelliğin duvarları kökleriyle rahatsız eden ağaçlardan arındırıldığını da sözlerine ekledi.


“Artık kulenin üzerine sıvadan yapılmış statik hedefler yerleştiriliyor ve bu sayede binanın bir şekilde çatlayıp çatlamadığı, hareket edip etmediği, eğimin çalışıp çalışmadığı belirleniyor. Durum şu ana kadar oldukça iyi görünüyor, umarım kulenin güvenliğini sağlamak için yeterli zamanımız olur,” diye açıkladı Bystřick Anıtlarını Koruma Derneği’nden Michaela Korbičková.


Turistler kaleye kovalarla kum taşıdı



Pyšolec’teki sondajların kapsamı hala küçük olduğundan çoğu şey yeraltında gizli kalıyor. Ancak kule üzerinde çalışmak keşifler getirebilir.



Pyšolec Kalesi

  • Pyšolec Kalesi, Bystřice nad Pernštejnem’in altı kilometre kuzeydoğusundaki Vír köyünün yakınında yer almaktadır.
  • Muhtemelen 13. ve 14. yüzyılların başında erken Gotik tarzda inşa edilmiştir.
  • Bununla ilgili ilk belgeler 14. yüzyılın ortalarından geliyor, ölümü ise bir yüzyıl sonrasına tarihleniyor.
  • Pyšolec bir çekirdek ve iki ön avludan oluşur. Kalenin baskın özelliği bergfrit kulesi olarak adlandırılan gövdedir.
  • Arazide sur sistemi, daha önce bahsettiğimiz silindirik kulenin ve sarayın kalıntıları hala görülebilmektedir.
  • Eski avluda yakın zamanda metal ızgarayla örtülü bir su sarnıcı restore edildi.
  • Harabe 1958’den beri anıt olarak korunuyor. Kırmızı turist tabelaları ona çıkıyor.


Korbičková, “En büyük buluntu yoğunluğu genellikle kalenin merkezinde ve bitişik yamaçlardadır” diye ekledi ve derneğin, korumacılar ve diğer kurumlarla işbirliği içinde on üç yıldır arkeolojik açıdan Pyšolec ile çalıştığını ekledi. Kuyuyu ortaya çıkarmak yaklaşık üç yıl sürdü.


Belediye de mal sahibi olarak onarımlara yatırım yapıyor. Stalmach, “Sarnıcın ve çevresindeki duvar işçiliğinin restorasyonu yaklaşık yarım milyona mal oldu, ancak bu miktarın yüzde 80’inden fazlası sübvansiyonlarla karşılandı” diye hesapladı.


Onarımlara turistler bizzat yardım etti. Kaleye arabayla ulaşılamadığından kumlar harabelerin altında saklanmıştı. Ziyaretçiler daha sonra zorlu arazide dar bir patika boyunca onu kovalarda taşıdılar. Stalmach turistleri “Ay boyunca iki metreküp kum taşındı” diye övüyor.


Belediye ayrıca bir eğitim parkuruyla kaleyle ilgili farkındalık yaratmak istiyor. Bölge, iki yıl önce çevredeki anıtları doğa rezervi ilan ettiğinden, bu parkur sadece tarihi bir parçayı değil, aynı zamanda bölgenin doğal güzelliğini de yakınlaştırabilir. Klasik bilgi panelleri, turistleri akıllı telefonla rota boyunca daha eğlenceli bir şekilde yönlendirecek Geofun gibi mobil uygulamalarla değiştirilebilir veya desteklenebilir.