Uygunsuz şekilde bertaraf edilen atıklara karşı Žďár kampanyasının etkisi oldu, karışıklık yarıya indi

YeFu

Global Mod
Global Mod
En azından bazıları öyle. Bu, belirlenen konteynerlerden atılan eşyaların Eylül ayı sonuçlarıyla kanıtlanmıştır. Şehir bu nedenle dengeleme sıklığını da azalttı. Ayıklanmış atıklar için konteynırların ve çanların etrafında toplanan pisliğin olağan aylık “dozajı”, son zamanlarda meydandaki kampanyada tanıtılan iki tondur.


Bunun yarısı kağıt, geri kalanı ise genellikle farklı türdeki toplu atıkların karışımıdır. Ancak geçen ay rakamlar önemli ölçüde azaldı.


“İlk sonuçlar oldukça olumlu ve çöp kutuları dışındaki atık miktarında yarıdan fazla azalma olduğunu gösteriyor. Geçen yıl 1-26 Eylül döneminde çöp kutularında 1,06 ton hacimli atık birikirken, bu yıl aynı dönemde 0,44 ton oldu. Geçen yıl 1,32 ton kağıt vardı, şimdi bu miktar 0,64 tona düştü.” Belediye sözcüsü Blanka Sobolová hesapladı.


Vücut çok yüksek



Şimdiye kadar haftada iki kez konteynerlerin etrafına atılan pislikler alınıyordu. Žďár atık şirketi AVE çalışanlarının bulunduğu özel bir araç sahaya çıktı, çünkü konteynırların standart dengelemesi sırasında, örneğin sadece paketlenmiş kağıt olsa bile, bir kenara bırakılan şeyleri toplamak mümkün olmuyor. Bu arabaların gövdesi çok yüksek olduğundan çalışanlar atıkları elle arabaya alamıyorlar.


Ancak halkın sınıflandırma konusundaki mevcut yaklaşımı nedeniyle belediye binası artık koleksiyon sayısını haftada bire, özellikle de Pazartesi günlerine düşürmeye devam edebilir. AVE çalışanları, depolanan dağınıklık miktarındaki farkı hemen fark etti. Sobolová, “Toplama sırasında birisinin önlerine geçip atıkları götürdüğü hissine kapıldılar” dedi.


Mahalle sakinlerinin tutumu, Židár Belediye Hizmetleri Departmanı ve şehir yönetimi yetkilileri tarafından da övgüyle karşılandı. Belediye Başkanı Martin Mrkos, “Şehrimizde kamusal alan ve düzeni önemseyen çok sayıda bilinçli ve düzgün insanın yaşadığı için çok mutluyum” dedi.


Tam tersine belediye binasına göre, kamusal alana saygı göstermeyen ve çöpleri çöp kutularına atan bölge sakinleri baskıyla ve elli bine kadar yüksek para cezalarıyla karşı karşıya kalabilir.


İnsanlar ayırma konusundaki tutumlarını koruyabilirlerse ve çöp kutularının dışına atılan daha az miktarda atık yalnızca haftada bir kez toplanmaya devam edebilirse şehir yılda yaklaşık 200.000 kron tasarruf edecek. Şimdiye kadar belediye binası konteynerlerin bıraktığı pisliği ortadan kaldırmak için yılda yaklaşık 400.000 kron harcıyordu.


Mrkos geçtiğimiz günlerde “Size bir fikir vermek gerekirse, bu miktar yirmi bank, yirmi beş ağaç satın alabileceğiniz veya küçük bir çocuk oyun alanı yapabileceğiniz miktardır” dedi.


Ancak herkes son sonuçlar konusunda iyimser değil. Rakamlar şehrin Facebook’unda yayınlandıktan sonra Michal Augustin, “Bu kampanyanın mucizevi etkilerini değerlendirmek için biraz erken değil mi?” yorumunu yaparak, bunun daha derin bir sorun olduğunu ve meydandaki bir “serginin” bunu değiştirmeyeceğini söyledi. ve kesinlikle birkaç hafta içinde değil.


Teslimatı Pazartesi gününe ertelediler



Halkın önerileri ve belediye departmanı personeli ile AVE şirketi arasındaki görüşmelere dayanarak Žďár, plastiklerin ihraç edildiği günleri de değiştirmeye başladı.


“Onları haftada iki kez tartmaya devam ediyoruz ancak gazetede olduğu gibi önceki Salı yerine Pazartesi seçildi. Amaç, hafta sonu biriken atıkları uzaklaştırmak ve hafta sonundan sonra şehri temizlemek” diye açıkladı Sobolová.


Renkli kapların etrafında en çok karışıklık Pazar gününden sonra yaşanıyordu, çünkü birçok insan izin günlerinde evde çok fazla temizlik yapıyor. Plastik ihracatının ertesi günü Cuma’ya kalıyor.


Žďár’ın merkezinde bir hafta boyunca bırakılan yığın, uzun vadeli bir kampanyanın yalnızca başlangıcıydı. Ayrıca belediye, ayrıştırılan atıkların bulunduğu konteynerlerin üzerine çıkartmalar yapıştırdı. “Vysočina Sineması’nda da noktalar var ve şehrin her yerinde eğitici pankartlar dolaşıyor. Şehir insanlara konuyu hatırlatmaya devam edecek.” diye belirtti Sobolová.


Ayrıca atık bertarafına ilişkin temel kuralları da vurguladı. “Hacimli ve diğer atıklar toplama sahasına aittir. İnşaat kalıntıları dışında bertarafı ücretsizdir. Facebook grubu ZRCity Votoč Věci’de işlevsel şeyler ücretsiz olarak sunulabilir.” sözcü bir çözüm önerdi.


Daha büyük karton veya kutuların fazla yer kaplamaması için konteynere yerleştirilmeden önce kesilmesi veya yırtılması gerekir. Ona göre çözüm kesinlikle çöp kutusuna atmamaktır. Atılan karton yağmurda ıslanırsa, artık geri dönüştürülebilecek bir malzeme olan kağıt değil, karışık atık haline gelir. Belediye başkanı, “Depolanması nispeten pahalı ve işlenmesi çok daha zahmetli” diye ekledi.