Yaşlılara kim bakacak? Jihlava'nın sosyal hizmetlerde az sayıda çalışanı var

YeFu

Global Mod
Global Mod
Örneğin, Jihlava hastanesinin arazisinde kurulan Vysočina Bölgesinin yeni Sosyal Merkezinin müdürü Martina Matějková, personel bulma konusunda büyük bir sorun yaşadı. Kurucusu Vysočina Bölgesi olan yaşlılara yönelik yeni bir konaklama tesisi geçen Mart ayında açıldı. Evde bakım sağlamak için kırk hemşireye ihtiyaç vardı.


“Geçen yılın ikinci yarısında gerçekten büyük bir sorun yaşadık. Görünüşe göre iş piyasası tükenmişti. Piyasada dadı yoktu. Bu nedenle yeni departmanların açılışını üç ay ertelemek zorunda kaldık” diye itiraf etti Matějková.


153 yatak kapasiteli tesisin 26 yataklı son koğuşunun ise şubat ayında açılması planlanıyor. Aynı şekilde yardım servisi ve gündüz bakım merkezinin faaliyetleri de henüz başlamamıştır.


Sosyal işlerden ve bölgesel tesislerden sorumlu olan bölgesel meclis üyesi Jan Tourek bile kendi görev alanına giriyor, işgücü piyasasındaki sorunun farkında. “Sosyal hizmetlerde çalışan eksikliği uzun zamandır bizi rahatsız eden bir acıdır. Ve ne yazık ki şehir büyüdükçe yetenekli ve düzgün bir çalışan bulma sorunu da artıyor.” diye doğruladı.


Eğitim yardımcı olabilir



Meclis üyesi Tourek'in de hatırlattığı gibi, bölge tarafından kurulan evlerin de bulunduğu Proseč u Pošná veya Mitrov gibi daha küçük kasaba veya köylerde personel konusunda herhangi bir sorun bulunmuyor. Tam tersine bölgesel başkentteki durum en sorunlu olanı.


Tourek, “Sağlık personeli veya hemşireler söz konusu olduğunda hastaneler ve diğer işverenler bizimle rekabet ediyor” diye ekledi.


Ona göre daha iyi eğitim yardımcı olacaktır. “Bu, bana göre artık az ücret ödenmeyen anlamlı bir iş. Tabii ki hafta sonları çalışıyorsunuz, para bedava değil ama maaş kesinlikle geçmişte olduğu gibi düşük değerde değil,” diye inanıyor Tourek.


Görüşülen tesislerin yöneticilerine göre, sürekli çalışan bakıcıların başlangıç maaşı brüt 26 ila 29 bin kron arasında değişiyor. Ayrıca vardiyalar için ek ücretler vardır.


Sosyal kurumlar da bu mesleklerdeki yüksek personel değişiminden şikayetçi. Martina Matějková, “Tekrar gelenlerin yaklaşık dörtte üçü sola” diye yakınıyordu. “Seçim sürecindeki on adaydan ikisi bakıcı pozisyonunu alacak. Bunlardan biri deneme süresine girecek” diye konuştu.


Genellikle vasıfsız başvuru sahiplerini kabul etmek zorunda kalıyor, bu adayların daha sonra kursu öğrenmesi ve tamamlaması gerekiyor.


Altı saatlik kirli vardiya



Martina Matějková'nın da söylediği gibi, bazı başvuranlar iş hakkında çarpık fikirlere sahipler ve bu işi daha önce hiç yapmamışlar. Bunlar daha önce fabrikalarda, büyük mağazalarda veya benzin istasyonlarında satış görevlisi olarak çalışmış hem kadın hem de erkeklerden oluşuyor. Bu nedenle Vysočina Bölgesi Sosyal Merkezi onlara altı saatlik vardiya çerçevesinde bu çalışmayı deneme fırsatı sunuyor. “Bizim için çok iyi çalıştı. Bu şekilde iş hakkında fikir sahibi oluyorlar” diye ekledi Matějková.


Jihlava'da yaşlılara veya engellilere bakım sağlayan diğer kuruluşlar da personel eksikliğiyle uğraşıyor. “Hemşire ve bakıcı eksikliğimiz var. Mutfağa personel bulmak da oldukça zordur. Şu anda 24 saat operasyon için üç ila dört genel hemşireye ihtiyacımız var. Artık bazı bakıcılar da aramıza katılıyordu ama çalışanlarımızın yükünü hafifletmek için en az üç veya dört kişiyi kolaylıkla işe alırdık. Lesnov Yaşlılar Evi'nin yanı sıra saha hemşireliği hizmeti, gündüz bakımının işleyişini sağlayan Entegre Sosyal Hizmetler Merkezi müdürü Alena Řehořová, mevcut durumu şöyle anlattı: Saha hemşireliği hizmetinde de benzer bir sorunumuz var.” merkezi ve yardım hizmeti.


Sebebini öncelikle bölgesel şehirdeki sosyal veya tıbbi benzer tesislerin yüksek yoğunluğunda görüyor. “Büyük bir hastanemiz, ardından bir psikiyatri hastanemiz ve ayrıca diğer bölgesel veya özel yatılı sosyal hizmet sağlayıcılarımız var. Bütün bunlar belirli bir kategorideki çalışanlar üzerinde baskı anlamına geliyor” diye düşündü.


Yararlı bir başvuru sahibi veritabanı



Domov Kamélia'nın yöneticisi Silvie Tomšíková, bölgedeki şehirde sosyal hizmetler için kaliteli personel bulmanın bir sorun olduğu gerçeğini doğruluyor. Geçen yılın nisan ayından bu yana tesis, engelli insanlara iki aile evinde toplum bakımı şeklinde korunaklı konut sağlıyor.


“Jihlava'da kaliteli personel bulmak gerçekten çok zor. Ayrıca ciromuz da yüksek. Kabul ettiğimizlerin bir kısmı kendini kanıtlayamadı, bir kısmı da gitti. Birçoğunun işle ilgili çarpık fikirleri de var. Şu anda Ukrayna'dan üç kadını bakıcı olarak çalıştırıyoruz. Şu ana kadar onların çalışmalarından memnunuz” diye doğrulayan Tomšíková, genel hemşire bulmanın da büyük bir sorun olduğunu ekledi.


Domov Kamélie'nin de hizmet verdiği bölgenin diğer şehirlerinde personel bulma konusunda böyle bir sorun yaşamıyorlar. Bölgesel başkentin dışında MF DNES'in temas kurduğu sosyal yardım evlerinde sorun yaşanmıyor. Bu, örneğin Pelhřimov'daki Yaşlılar Evi'nin müdürü Petra Bruknerová tarafından doğrulandı.


“İş arayanlardan oluşan bir veri tabanımız bile var. Yeni bir işçi bulmak sorun değil. Bunun nedeni muhtemelen daha küçük bir kasaba olmamız ve burada çok fazla iş rekabetinin olmamasıdır” diye açıklıyor Bruknerová.


Kronik akıl hastalarına ve bağımlılığı olan kişilere bakım sağlayan Věž ve Nové Syrovice'deki evlerin müdürü Vladimír Frič'in de önemli personel sorunları bulunmuyor. “Orta düzey sağlık personeli eksiğimiz bile yok. Evin felsefesi, çalışanın işe berrak bir kafayla gitmesi ve orada şarkı söylemesi gerektiğidir. Çalışanın ailesine bakmasına izin vereceğimi bilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Örneğin bebek bakıcılığı hizmetleri sunarak” diye açıklıyor yönetmen.


Saha programlarının desteklenmesi



Vladimír Frič'e göre sosyal bakım kurumlarında çalışmak herkese göre değil. “Kalbi doğru yerde olan personel olmadan bu iş yapılamaz. Kalbin zayıflığı genellikle uzun sürmez” diye itiraf ediyor.


Bölge meclis üyesi Jan Tourek'in de söylediği gibi, toplumun önümüzdeki yıllarda yaşlı vatandaş sayısının artacağı gerçeğine ve bununla birlikte engelli insanlara nasıl bakılacağı sorusuna hazırlıklı olması gerekiyor.


“İnsanların mümkün olduğu kadar uzun süre ev ortamında bakılmasını istiyoruz. Bu nedenle çeşitli saha bakım programlarını destekliyoruz” diye açıklıyor.


Tourko'ya göre huzurevlerinde çalışan hemşirelerin eğitim sisteminin yeniden gözden geçirilip geçirilmeyeceği üzerinde düşünmeye değer. “Geçmişte olduğu gibi tam teşekküllü hemşirelerin lise mezunu olmasının yeterli olacağını düşünüyorum. Bugün liseden mezun olduktan sonra gözetim altında çalışması gereken pratik hemşireler haline geliyorlar. Tam teşekküllü bir yeterliliğe sahip olabilmeleri için üniversitelerde veya yüksek meslek okullarında eğitimlerine devam etmeleri gerekiyor” diye düşünüyor.


Çek Cumhuriyeti Sosyal Hizmet Sağlayıcıları Derneği de yaptığı çalışmada sosyal hizmetlerde çalışan işçi sayısını inceledi. Vysočina'da 44 kuruluşun katıldığı sonbaharda yapılan bir anket araştırması, o sırada 140 işçinin kayıp olduğunu ortaya çıkardı.