Yaygın olarak ne demek ?

Ceren

New member
Yaygın Olan Nedir, Yaygın Olmayan Ne? Bir Hikâyenin İçinden Cevap Arayışı...

Selam forumdaşlar,

Bugün size bir hikâye anlatmak istiyorum. Hani bazen bir kelimeye takılırsınız, anlamı aslında bildiğinizi sanırsınız ama bir gün o kelime bir olayla, bir insanla, bir duyguyla bambaşka bir anlam kazanır ya… İşte “yaygın” kelimesi benim için öyle oldu.

Bir Kafede Başlayan Sohbet

Bir sonbahar günüydü. Yağmur camlara usulca vuruyor, kahve fincanlarından yükselen buhar dışarıdaki soğuğa inat içimizi ısıtıyordu. Masada dört kişiydik: Ben, çocukluk arkadaşım Cem, ablam Elif ve onun yakın arkadaşı Derya.

Konumuz basit başlamıştı aslında: “Yaygın olarak insanlar neden aynı hataları tekrar eder?”

Cem, elindeki kahveyi yudumlayıp, her zamanki o mantıklı, çözüm odaklı tonuyla söze girdi:

— Çünkü insanlar analiz etmiyorlar. Hata yaptıklarında neyin yanlış gittiğini düşünmüyorlar. Aynı stratejiyi tekrar deniyorlar, sonra da farklı sonuç bekliyorlar.

Elif ise gözlerini hafifçe kısıp başını salladı.

— Hayır Cem, mesele strateji değil. İnsanlar hissetmek istiyor. Bir hatayı yeniden yapmak bazen aynı duyguyu yeniden yaşamak demek. O duygunun eksikliğini gidermek için döneriz o hataya.

Derya sessizdi. Ama onun sessizliği, söylenmemiş cümlelerle doluydu.

Yaygınlık Üzerine Farklı Düşünceler

Cem devam etti:

— “Yaygın olarak” demek, çoğunluğun yaptığı şey demek. Çoğunluk genelde duygularıyla değil, alışkanlıklarıyla hareket eder. O yüzden aynı hataları yapmak yaygındır. İnsanlar sistematik düşünmüyor.

Elif itiraz etti:

— Ama Cem, “yaygın” olmak sadece bir alışkanlık değil. Bazen bir insanın içindeki eksikliği tamamlamak için seçtiği bir yol yaygın hale gelir. Duygular da yaygın olabilir. Aynı acıyı binlerce insan hissediyorsa, o da bir çeşit yaygınlıktır.

Ben o an düşündüm.

Evet, “yaygın” kelimesi sadece istatistikle ölçülen bir kavram değildi. Belki de yaygınlık, aynı duyguda buluşabilen insanların ortak dilidir.

Bir Anıdan Gelen Farkındalık

O anda Derya konuştu.

Sesi alçaktı ama her kelimesi bir ağırlık taşıyordu:

— Ben yıllarca birini bekledim. Geri döner sanmıştım. Döndü de… ama ben artık o bekleyen kişi değildim. Sonra fark ettim ki beklemek, sevilmenin yaygın bir biçimiymiş. Herkes birini bekliyor, farkında bile olmadan.

Sessizlik oldu. O cümle kafamızın içinde yankılandı.

Cem bile o an söz bulamadı.

Elif’in gözleri doldu.

— Evet, dedi. Belki de yaygın olan sadece hatalar değil, umut etme biçimimiz. Hep aynı yerden umut etmeyi seçiyoruz.

Erkekler ve Kadınlar: Farklı Yollar, Aynı Sonuç

Cem derin bir nefes aldı.

— Biz erkekler meseleyi çözmek isteriz. Sorunu tespit eder, plan yapar, uygulamaya geçeriz. Ama kadınlar… onlar duygunun köküne iner. Nedenini değil, etkisini anlarlar. Belki bu yüzden yaygın olan davranışlar, bizde strateji; sizde his haline gelir.

Elif tebessüm etti.

— Haklısın belki. Ama senin stratejin, benim hissim kadar derin değil. Çünkü hisler yaygınlaşınca bile kişisel kalır. Her kadının hissetme biçimi farklıdır ama hissetmenin kendisi evrenseldir.

O an fark ettim ki, “yaygın” kelimesi bile kadın ve erkek zihinlerinde farklı yankılanıyordu. Erkek için “yaygın” bir davranış, tekrarlanan bir örüntüydü. Kadın içinse, paylaşılan bir duyguydu.

Bir Cümlenin Bıraktığı İz

Akşam ilerledikçe sohbet derinleşti. Derya, sessizliğini bozup son bir cümle kurdu:

— Belki de yaygın olanı küçümsüyoruz. Oysa yaygın olan, insana dair olan. Herkes aynı duygudan geçiyor, aynı acılardan, aynı sevinçlerden. Yaygınlık aslında bir bağ kurma biçimi.

Ve o anda bir şey anladım:

“Yaygın” olmak sıradanlık değil, insan olmanın ortak noktasıydı. Çünkü hepimiz aynı şeyleri farklı hikâyelerde yaşıyorduk.

Kapanış: Forumdaşlara Bir Söz

O gün o kafeden çıktığımda yağmur dinmişti. Sokak lambalarının altında parlayan su damlaları, bana Derya’nın sözlerini hatırlattı: “Yaygın olan, insana dair olan.”

Şimdi bu hikâyeyi sizinle paylaşmak istedim çünkü biliyorum ki hepimizin içinde bir “yaygın” taraf var. Aynı hatayı yapan, aynı duyguda kaybolan, aynı umuda sarılan bir taraf. Ve belki de bizi birbirimize en çok yaklaştıran şey, bu yaygınlık.

Forumdaşlar, siz hiç fark ettiniz mi?

Bazı duygular ne kadar kişisel görünse de, aslında ne kadar ortak…

Belki de “yaygın” kelimesi, yalnız olmadığımızın en güzel kanıtıdır.

Hadi şimdi siz anlatın, sizin hayatınızda “yaygın” olan nedir?

Bir duyguyu, bir hatayı, bir umudu…

Hangisinde hepimiz birbirimize benziyoruz?