Žďár’da bir öğrenci konseyi kuruldu. Kent yönetimiyle mevcut sorunları çözecek

YeFu

Global Mod
Global Mod
“Amaç gençleri harekete geçirerek etraflarında olup bitenlerle ilgilenmelerini, etkileme fırsatı bulmalarını ve ardından tartışılan konuları okul alanlarına aktarmalarını sağlamaktır. Ancak biz bunun tam tersi şekilde çalışmasını istiyoruz ve şehir temsilcileri sorunları belediye binasına aktaracak,” diye açıkladı şehirdeki öğrenci konseyinin garantörü olan meclis üyesi David Filip (Žďár – Živé město) . Projede öğrenci ekibini koordinatör olarak yöneten Veronika Černá ile işbirliği yapıyor. Onlara göre gençlerle böyle bir iletişim biçimi kentteki yaşam kalitesini artırabilir.


Öğrenci Konseyi, eğitim-öğretim yılı boyunca düzenli olarak ayda bir kez belediye ofis binasında toplanacaktır. Filip, “Her toplantının açıkça tanımlanmış bir konusu olmalı ve tutanaklar hazırlanmalıdır” diye açıkladı. Tutanaklar daha sonra belediye meclisi üyelerine teslim edilecek. Černá, “Meclis üyeleri daha sonra öğrencilerin fikir ve yorumlarıyla çalışmaya devam edebilir” diye ekledi.


Şimdiye kadar, genç neslin temsilcileri ve Žďár yönetiminin temsilcileri olan her iki grup, esas olarak birbirlerini tanıma ruhuyla gerçekleşen ilk toplantılarını gerçekleştirdi. “Öğrencilerin ilgisini çekebilecek mümkün olduğu kadar çok alanı bir araya getirmek istedik. Sonunda kamusal alandan ulaşıma, yeşillikten sosyal hizmetlere kadar çok çeşitli konulara ulaştık” diye özetledi Filip.


Ocak ayında toplumsal hizmetler alanını tartışacaklar



Toplantıya Belediye Başkanı Martin Mrkos (Žďár – Živé město) ve meclis üyesi Karolína Kostečková (Žďár – Živé město) da katıldı. Žďár yönetiminin diğer temsilcilerinin, muhtemelen yetkililerin veya diğer uzmanların gelecekteki varlığı, esas olarak şu anda hangi alanın tartışıldığına bağlı olmalıdır.


“Öğrenciler büyük ilgi gösterdiler ve şehrimizde olup bitenler hakkında genel bir bakış sergilediler. Filip, ilk toplantı hakkında şunları söyledi: “Tartışma çok canlıydı ve Ocak ayında yapılacak bir sonraki toplantının konusunu belirledi.” Onun sözlerine göre Ocak ayında öğrenci konseyinin toplumsal hizmetler alanıyla, yani bankların eksik olduğu veya bir şeyin nerede onarılabileceği veya iyileştirilebileceğiyle ilgilenmesi gerekiyor.


Aktif öğrencilerin ilgisizliği konusunda belediye binasına şikayette bulunamazlar. Yaklaşılan tüm ortaöğretim okullarının yönetimi yanıt verdi ve her birinden birer temsilci gönüllü olarak kaydoldu.


“Yetişkinlerin fark edemediği şeyleri fark ediyoruz”



Yeni yönetim kurulunun üyelerinden biri, Žďár’daki Piskopos Lisesi’nin birinci sınıf öğrencisi Marta Sejkorová’dır. Diğer şeylerin yanı sıra, yaşadığı şehre olan uzun süreli ilgisi ve şu anda keyif aldığı ve anlam kattığı okul parlamentosunda yer alması, onu projeye dahil olmaya yönlendirdi. Halen üçüncü sınıftan arkadaşıyla birlikte okulu temsil etmektedir.


“Yetişkinlerin gençlerin fikirlerini öğrenmek, onlarla iletişim kurmak istemesinin güzel bir şey olduğunu düşünüyorum. Bence biz de bazı ilginç uyarılar verebilir ve yetişkinlerin göremediği şeyleri fark edebiliriz,” diye düşünüyor Sejkorová.


İlk görüşmeden itibaren iyi bir izlenim ediniyor ve bundan sonraki toplantıların faydasını görüyor. Ama kesinlikle “yalnızca” kendi görüş ve önerilerini yorumlamayacaktır. Öğrenci, “Her şeyi öncelikle bireysel sınıflar düzeyinde konuşacağız” dedi. Başkanları daha sonra okul parlamentosunda her şeyi yeniden üretecek. Buradan sonuçlar, öğrenci konseyine seçilen temsilciler aracılığıyla belediye binasındaki toplantıya iletilecek.